Bookmark and Share
Vergelijk de beste aanbieders van online back-up!

Nieuws

Wat doen bedrijven met mijn bestanden in de cloud?

Door de jaren heen is privacy steeds belangrijker geworden. De op het oog onbegrensde mogelijkheden van dataopslag in de cloud en het delen van gegevens via sociale media, bleken ook een goudmijn voor hackers. De diefstal van wachtwoorden, de hack van een groot aantal iCloudaccounts en tal van andere incidenten, zorgen er voor dat de vraag gerechtvaardigd is hoe veilig bestanden in de cloud daadwerkelijk zijn. 

Om daar inzicht in te krijgen, is het van belang om te weten wat bedrijven eigenlijk doen met die bestanden in de cloud. Hoe komen ze daar? En wat zijn bedrijven wettelijk verplicht om te doen?

Versleutelde verzending
De grote aanbieders, zoals Dropbox, de iCloud en Amazon, zorgen er in ieder geval voor dat de bestanden die jij uploadt, versleuteld worden verzonden. Dat betekent dat niemand misbruik kan maken van de bestanden die jij verzendt en dat deze veilig ‘door de lucht’ gaan. Voor andere aanbieders is dit ook gebruikelijk. Daarna worden de bestanden versleuteld opgeslagen. Dat betekent dat ze op de servers van de aanbieders staan en dat deze aanbieders daar eigenlijk niets mee kunnen.

Scannen van bestanden
Je wilt dat je bestanden niet worden bekeken door mensen die daar niets mee te maken hebben. Het zijn jouw vakantiefoto’s en het is jouw administratie. Toch zijn er in het verleden incidenten geweest waarbij er bestanden zijn gescand op inhoud. Zo werd in 2011een toenmalige gebruiker van 

Skydrive (nu OneDrive) verwijderd, omdat zijn bestanden ‘onbehoorlijk materiaal’ bevatten. Dat is later rechtgezet door de gebruiker weer toe te laten op Skydrive . De twijfel of Microsoft de bestanden al dan niet scant, die blijft.

Dropbox doet het anders. Als jij een bestand uploadt, wordt daar een hash aangekoppeld. Deze unieke code zegt niets over het bestand, maar is wel een uniek kenmerk. Op het moment dat duidelijk is dat bij het unieke kenmerk auteursrechtelijk beschermde informatie hoort, komt de hash op  een zwarte lijst. Mensen die het bestand dan willen delen, krijgen een melding dat ze een bestand delen dat in strijd is met de richtlijnen. Het is onduidelijk of de bestanden niet alsnog gescand worden. 

Gerechtelijke bevelen
Amerikaanse aanbieders geven sowieso aan dat op het moment dat ze een gerechtelijk bevel van het openbaar ministerie ontvangen, de bestanden altijd gescand en eventueel bekeken mogen worden. De aanbieders houden ook de sleutel waarmee de bestanden encrypted worden, dus ze kunnen ze altijd openen. Dit wordt onder meer gedaan om copyrightschendingen tegen te gaan en in de strijd tegen het terrorisme, onder de Patriot Act. 

Wil je zeker weten dat de Amerikaanse justitie niet mee kijkt, dan kan het raadzaam zijn om een aanbieder te kiezen die zijn servers niet in Amerika heeft staan. Op onze website vind je ook een aantal niet-Amerikaanse aanbieders. 
| 3 december 2015
zoek & vergelijk

Aantal PC's en laptops:

Backup-ruimte*:

Op zoek naar online back-up voor zakelijk gebruik?
klik hier
© 2008 - 2018 All Rights Reserved - ReferMedia | informatie voor aanbieders | disclaimer | privacy